Ştiai că petele de gumă de mestecat se scot prin congelare? Află cum scapi de cele mai rele 5 pete de pe haine

De câte ori nu ţi s-a întâmplat să scăpi mâncare pe tine sau pe covor? O simplă masă în familie poate crea un mozaic de pete pe faţa de masă, pe haine sau pe covor.

Incidentele culinare nu pot fi prevenite întotdeauna, aşa că trebuie să găseşti soluţii ca să rezolvi situaţia la faţa locului, cât mai repede. Iată care sunt potrivit site-ului acasa.ro, cele mai eficiente metode pentru îndepărtarea petelor dificile de mâncare.

Urme de gumă de mestecat

Din fericire, urmele de gumă de mestecat nu sunt într-atât de dificil de îndepărtat pe cât par la prima vedere. Iată cum poţi scăpa de ele:

  • Daca te confrunţi cu o urmă de gumă de mestecat pe o ţesătură, pune materialul în congelator. În situaţia în care guma a ajuns pe covor, aplică 1-2 cuburi de gheaţă pe zona afectată. În ambele situaţii, după 15 minute, guma ar trebui să fie îngheţată şi mai uşor de îndepărtat.
  • După ce s-a întărit, încearcă să răzuieşti o cantitate cât mai mare de gumă. Te poţi folosi de un cuţit bont. În continuare, freacă zona cu oţet alb pentru a înmuia ultimele reziduuri. La final, pune ţesătura în maşina de spălat, respectiv, curăţă covorul aşa cum o faci în mod obişnuit.

Pete de cafea şi ceai

Deşi pot părea inofensive într-o primă faza, petele de cafea şi de ceai riscă să producă pagube însemnate. Dacă verşi cafea ori ceai pe bluza preferată, iată câteva idei de îndepărtare timpurie a petei:

  • Clăteşte zona pătată cu apă fierbinte. Dacă acţionezi suficient de rapid, pata de ceai ori cafea va dispărea făra să fie nevoie să apelezi şi la alte soluţii, indiferent de ţesătură. Dacă pata în cauza este ceva mai veche, începe prin a o înmuia în detergent lichid de vase, după care spală haina aşa cum o faci în mod normal. În situaţia în care pata s-a fixat pe ţesătură, ai putea încerca să o scoţi folosind borax. Amestecă două linguri de borax într-un vas cu 250 ml de apă şi toarnă soluţia peste pată. Las-o să acţioneze 10 minute, după care clăteşte şi pune ţesătura la spălat.

Pete de muştar

Muştarul îţi poate da, la rândul lui, de furcă în situaţia în care nu intervii rapid asupra suprafeţei afectate. Îndepărtează în cel mai scurt timp surplusul de muştar, evitand, pe cât posibil, ca acesta să pătrundă adânc în ţespătură (ţine cont de faptul ca muştarul acţionează ca o vopsea asupra materialului textil, deci poate lasa o pată foarte greu de scos).
Odată îndepărtat surplusul de muştar, tratează suprafaţa afectată cu o soluţie de curăţare tip Vanish, apoi las-o la înmuiat în apa rece şi înălbitor.

Pete de afine

Pe cât sunt de gustoase, pe atât de năbădăioase, când vine vorba de a curăţa urmele pe care le lasă. Dacă ai parte de un incident cu afine proaspete sau sos din aceste fructe, aplică repede pe pată părţi egale de detergent lichid de vase şi oţet alb. Lasă soluţia să acţioneze 15 minute, după care clăteşte cu apă caldă şi, apoi, pune ţesătura la spălat. Repetă procesul, dacă este necesar, până când pata dispare complet. Poţi folosi aceeaşi metodă şi pentru a îndepărta petele de coacăze şi de struguri.

2 comentarii la „Ştiai că petele de gumă de mestecat se scot prin congelare? Află cum scapi de cele mai rele 5 pete de pe haine”

  1. Chiar da rezultate.
    Multumim.
    Ma lupt de ceva timp cu guma de pe camasa. Nu stiam ca face minuni 2 cuburi de gheata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.